Een woord van afscheid voor Ds. Baas

God schijnt altijd genoeg licht op je pad om de volgende stap te zetten. Deze tekst kreeg onze dominee mee bij zijn afscheid en het leek me goed om deze te delen met de mensen die het afscheidswoord niet hebben gehoord, of nog eens na willen lezen.

Beste dominee,

Ik wilde een tekst met ‘licht’ er in en wonderlijk genoeg lijkt deze tekst voor jou te zijn gemaakt. Allereerst omdat je heel veel licht hebt gebracht in onze gemeente. Wanneer gemeenteleden de weg kwijt waren door verdriet, ziekte of rouw, scheen jij met het licht van Gods woord op hun pad om hen te troosten en bij te staan. Je bemoedigde en gaf weer hoop, al was het soms maar een klein glimpje licht, het was er en mensen konden verder. Je scheen met Gods licht toen je de kerkenraad bijstond in het nemen van moeilijke beslissingen zoals dopen loslaten van belijdenis of doopleden aan het avondmaal en als sluitstuk in je ambtsperiode nog het inzegenen van huwelijken anders dan die van man en vrouw.

Soms had je Gods licht nodig, want je ambtsperiode in De Krim is niet altijd gemakkelijk geweest. Er was kritiek en commentaar en wat werd je daardoor soms gekwetst of boos. Gelukkig waren er dan mensen die even met Gods licht op jouw pad schenen, zodat je weer verder kon, het achter je kon laten en er later zelfs om kon lachen. Dat doet dat licht van God, het zet de dingen in perspectief. Ook privé kwam de duisternis op jouw pad en was er soms nauwelijks genoeg licht om de volgende stap te zetten. De verhuizing zonder Dea is het laatste voorbeeld, maar natuurlijk ook de zorg om je kinderen en kleinkinderen, jullie familie en vrienden. Wanneer ik het zo bekijk ben je net zo’n dwalend en zoekend mens als iedereen, maar wat is het dan fantastisch dat Dea, Lydia en Sebastiaan, vast met de kleine Mees, Alfred en Mirjam hier met jou staan te stralen in het licht dat God op jouw pad schijnt.

En dan nog het licht in de kerk, in het moderamen waar we zo fantastisch hebben samengewerkt, de fusie van onze beide kerken in De Krim. Gods licht scheen vooral ook tijdens al die bijzondere diensten die je voorbereidde i.s.m. de eredienstcommissie of de kinderdienst. De avonden van het missionair werk waar we samen naar toegingen en waar je weer geïnspireerd raakte om iets nieuws te brengen. Onze samenwerking kent ook heel wat lichtstraaltjes en daar wil ik je ook oprecht voor bedanken.

Als ik het optel heeft Gods licht volop geschenen tijdens jouw ambtsperiode hier in De Krim en omdat we daar zo dankbaar voor zijn willen we je iets van ons licht meegeven. Je hebt dit cadeau vorig jaar zelf al uitgezocht, maar tijdens het schrijven van mijn afscheidswoord kwam ik erachter hoe symbolisch dit cadeau is. De paaskaars van jouw laatste jaar als predikant in De Krim gaat mee naar Zuidwolde. Gods licht dat op jouw ambtsperiode hier scheen, gaat met je mee en wanneer het zo donker om je heen wordt, dat je geen licht ziet om de volgende stap te zetten, steek hem dan eventjes weer aan en warm je aan al het licht dat wij door jou hebben ervaren. Hoe moeilijk het soms misschien ook was, Gods woord is er heel duidelijk over: Het licht overwint de duisternis. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat jij dit hebt ervaren in onze Protestantse Gemeente en ik wens jou, Dea en alle mensen die je zo lief zijn heel veel goede en gezegende lichtjaren toe in Zuidwolde. Dank je wel!!