Gospelkoor Joy!

Gospelkoor JOY! bestaat in 2016 ongeveer 11 jaar. Er is geen oprichtingsdatum, omdat wij zijn ontstaan uit een gelegenheidskoortje van de kerk. De jeugddienstcommissie destijds zocht naar een andere invulling van een jeugddienst en kwam op het idee met eigen gemeenteleden (van toen nog Gereformeerde en Hervormde kerk) de minimusical ‘Deeltijd’ in te studeren. Deze musical werd in januari 2004 opgevoerd.

 

Enkele deelnemers waren zo enthousiast dat ze graag vaker wilden zingen en zo werden de plannen geboren voor het starten van een koor. Esther Finkers werd benaderd met de vraag of zij het koor wilde dirigeren. Zo begon het ‘gelegenheidskoortje’ van de kerk. Want een naam hadden we toen nog niet. Elke week repeteerden we in de Wegwijzer, het gebouw naast de Gereformeerde kerk. Na de fusie in de Brug en na de verbouwing in de Horizon, waar we nog steeds elke dinsdagavond met veel plezier zingen.

 

Liedjes werden door koorleden zelf aangedragen. De voorkeur ging uit naar vlotte melodieën met een sterke, voornamelijk Nederlandstalige tekst. Want we wilden en willen nog steeds zingen over God en Jezus en Zijn goede boodschap voor de wereld. Er zijn in de loop van de jaren dingen veranderd, zoals bijvoorbeeld de samenstelling van het koor, het instrumentarium en de kwaliteit, maar deze werkwijze is al die jaren zo gebleven.Op 6 maart 2005 gaf het koor haar eerste optreden in de Gereformeerde kerk in de Krim. In een dienst met als thema: dromen. Na een jaar van gezellig zingen en repeteren, werd het allemaal wat serieuzer en gingen we nadenken over een naam. Alle leden konden een naam bedenken en samen hebben we de naam gekozen die iedereen het meeste aansprak: JOY! Deze naam is bedacht door Margje Winters. Dat was in maart 2006 en in datzelfde jaar traden we voor het eerst op buiten de Krim. Op 5 juni zongen we in Coevorden tijdens een Pinksterdienst.

 

Koorleden zijn gekomen en koorleden hebben hun lidmaatschap opgezegd, zoals dat gaat bij elke vereniging. Twee koorleden zijn ons ontvallen en aan beide afscheidsdiensten hebben we onze medewerking verleend. Heel bijzonder voor ons allemaal. JOY! zingt voornamelijk tijdens kerkdiensten, maar ook bij andere gelegenheden hebben we onze stemmen laten horen. Bij jubilea, verjaardagen en de kerstmarkt. Bij de COOP in de winkel, in verzorgingstehuizen, bij mensen thuis en tijdens de dodenherdenking bij het monument. Bij bruiloften, doopdiensten en begrafenissen. Kerst 2013 en 2014 heeft JOY!, samen met de Loo-en Drostensingers uit Dalen enkele concerten gegeven. De opbrengst was voor goede doelen in de regio.

 

Metaalbedrijf BOMA uit Mariënberg heeft in deze behoefte voorzien door voor het koor acht opstapjes van metaal te maken. Ze zijn stapelbaar en daardoor makkelijk mee te nemen. Het is goed om te ervaren dat een bedrijf zich op zo’n manier wil inzetten voor het verenigingsleven. Gospelkoor JOY! is BOMA dan ook zeer erkentelijk voor deze sponsoring.